Akumulátory hybridných vozidiel a ich nabíjanie v kocke

Ak ste sa nedávno stali majiteľmi hybridného vozidla alebo len chcete poznať odpovede na niektoré z najčastejších otázok týkajúcich sa akumulátorov hybridných vozidiel, tento sprievodca vám s tým pomôže. Od nabíjania hybridných vozidiel až po ich dojazd a prevádzkové náklady – jednoducho sa dozviete všetko, čo by ste mali o akumulátoroch hybridných vozidiel vedieť.

Je potrebné hybridné vozidlá nabíjať?

Áno. Hybridné vozidlá sú známe tým, že využívajú dva rôzne zdroje energie (spaľovací motor a akumulátor elektrickej energie), avšak nie všetky vozidlá sa nabíjajú rovnakým spôsobom. Pri samonabíjacom hybridnom vozidle spaľovací motor poháňa generátor, ktorý počas jazdy dobíja akumulátor. Akumulátor sa dobíja aj prostredníctvom rekuperačného brzdenia, kedy sa využíva odpadová energia vznikajúca pri spomaľovaní vozidla. Pri nabíjaní nie je nutné vozidlo pripájať k elektrickej sieti. Plug-in hybridný elektromobil (PHEV) sa dokáže do určitej miery dobíjať samovoľne a využíva na to aj rekuperačné brzdenie. Ako ale názov napovedá, k plnému nabitiu akumulátora je potrebné vozidlo pripojiť (plug in) k elektrickej sieti.

Ďalšie informácie o nabíjaní hybridného vozidla:

Nabíjanie plug-in hybridných vozidiel

Možno hybridné vozidlo nabíjať doma?

Najjednoduchší a zároveň najpomalší spôsob nabíjania plug-in hybridu prebieha po pripojení vozidla pomocou štandardnej trojkolíkovej elektrickej zásuvky špeciálnym káblom označovaným skratkou EVSE. Takto môžete plug-in hybridné vozidlo nabíjať doma po pripojení k domácemu zdroju elektrickej energie, podobne ako napríklad mobilný telefón. Doma si môžete nechať nainštalovať nabíjaciu stanicu pre hybridné vozidlá, vďaka ktorej sa rýchlosť nabíjania zvýši. Pre tých, ktorí nemajú možnosť parkovať inde než priamo na ulici, zriaďujú niektoré samosprávy verejné nabíjacie stanice pre hybridné vozidlá.

Čo je to nabíjacia stanica pre hybridné vozidlá?

Tieto miesta nazývame nabíjacie „stanice“ hybridných vozidiel, sú však našťastie oveľa menej vyťažené než bežné čerpacie stanice pohonných hmôt. Často ich nájdete v určitej časti diaľničných odpočívadiel alebo na parkovisku pri supermarketoch. Vzhľadom na neustály nárast počtu hybridných a elektrických vozidiel v cestnej premávke sa stále budujú ďalšie a ďalšie nabíjacie stanice pre hybridné vozidlá a ich obľuba rastie. Nabíjacie stanice nájdete na mape nabíjacích miest pre hybridné a elektrické vozidlá.

Ako dlho trvá nabíjanie hybridného vozidla?

Dĺžka nabíjania plug-in hybridného vozidla závisí od veľkosti akumulátora, množstva spotrebovanej energie a výkonu nabíjacej stanice pre hybridné vozidlá. Výkon sa meria v kilowattoch (kW). Vo všeobecnosti sú k dispozícii štyri typy nabíjania:

– pomalé (do 3 kW)
– rýchle (7 – 22 kW)
– veľmi rýchle (25 – 99 kW)
- rýchlonabíjanie (100 – 350 kW)

Najpomalšie nabíjačky plne nabijú plug-in hybridné vozidlo za približne 5 hodín. Tieto jednotky sú zvyčajne cenovo najdostupnejšie a ideálne sa hodia na nočné nabíjanie alebo nabíjanie na pracovisku.

Koľko stojí nabíjanie hybridného vozidla?

Náklady na nabíjanie hybridného vozidla sa líšia v závislosti od konkrétneho miesta. Verejné nabíjacie miesta bývajú často cenovo výrazne výhodnejšie než tankovanie benzínu alebo motorovej nafty.

Nabíjajú sa plug-in hybridné vozidlá počas jazdy?

Plug-in hybridné vozidlá sa síce počas jazdy dobíjajú, no iba nepatrne a nikdy sa tak akumulátor nedobije úplne. Väčší akumulátor plug-in hybridného vozidla umožňuje dlhší dojazd, na druhej strane to však znamená nutnosť plne dobíjať akumulátor plug-in hybridného vozidla pri nabíjacej stanici pre hybridné vozidlá alebo z iného zdroja energie.

Čo sa stane, keď hybridné vozidlo nenabijete?

Bez ohľadu na to, či ide o samonabíjacie alebo plug-in hybridné vozidlá, všetky poháňa zážihový alebo vznetový motor aj v prípade, že je akumulátor vybitý. To znamená, že ak presne neviete, kde máte hybridné vozidlo pri cestovaní nabíjať, nezostanete po vybití akumulátora stáť. Nedostatok paliva sa naopak pri hybridných vozidlách prejaví inak. Ak šoférujete samonabíjacie mild-hybridné vozidlo, nemôžete jazdiť bez paliva. Pri vozidle typu full hybrid zostanete stáť po prejdení krátkej vzdialenosti, zvyčajne asi jedného kilometra, pretože akumulátor má kapacitu len na malé množstvo energie. Pri plug-in hybridnom vozidle však môžete využívať elektrický pohon dlhší čas. Zvyčajný dojazd je pri plnom nabití 30 až 50 km.

Je možné nabíjať hybridné vozidlo, keď prší?

Áno, hybridné vozidlo môžete nabíjať aj v daždi, pretože hybridy sú skonštruované tak, aby odolávali dažďu a prenikaniu vody. Nezáleží na tom, či potrebujete nabíjať, niekam sa prepraviť alebo si len zahriať ruky, plug-in hybridné aj samonabíjacie hybridné vozidlo bude bezpečne fungovať aj v daždivom počasí.

Podrobnosti o akumulátoroch hybridných vozidiel

Z čoho sa skladá akumulátor hybridného vozidla?

Akumulátor hybridného vozidla býva buď nikel-metal hydridový, alebo lítium-iónový. V hybridných vozidlách sú dnes však už bežnejšie lítium-iónové akumulátory. Majú totiž tieto vlastnosti:

• Sú menej toxické
• Pri nepoužívaní vydržia dlhšie nabité
• Majú vysoký výkon aj pri vysokých teplotách
• Možno ich rýchlo dobíjať
• Sú ľahšie

Lítium-iónové akumulátory pre hybridné vozidlá sú s rozvojom technológií navyše čoraz dostupnejšie.

Aké má akumulátor hybridného vozidla rozmery?

Rozmery akumulátora hybridného vozidla sa líšia podľa typu hybridného pohonu. Napríklad plug-in hybrid má väčší akumulátor než samonabíjací model. Staršie akumulátory sa spravidla líšia aj fyzickými rozmermi a kapacitou.

Aká je priemerná hmotnosť akumulátora hybridného vozidla?

Hmotnosť akumulátora hybridného vozidla býva rôzna, priemerná hmotnosť je zhruba 53,5 kg. Pri vozidlách s väčším akumulátorom však táto hodnota býva výrazne vyššia.

Aký je správny postup údržby akumulátora hybridného vozidla?

Pre údržbu akumulátora hybridného vozidla je vždy dôležitý pravidelný servis vozidla. Tu uvádzame ďalšie spôsoby, ktorými možno zvýšiť životnosť akumulátora hybridného vozidla:

• Pravidelne akumulátor vybíjajte a nenabíjajte ho na 100 % kapacity.
• Vozidlo pravidelne využívajte (aj na krátke cesty), udržíte tým akumulátor v dobrom stave.
• Pri parkovaní nevystavujte akumulátor vysokým teplotám ani zdrojom extrémneho tepelného žiarenia.
• Nepoužívajte rýchle nabíjanie pokiaľ to nie je úplne nevyhnutné

Najpomalšie nabíjačky plne nabijú plug-in hybridné vozidlo približne za 5 hodín. Tieto jednotky sú zvyčajne cenovo najdostupnejšie a ideálne sa hodia na nočné nabíjanie alebo nabíjanie na pracovisku.

Koľko stojí nabíjanie hybridného vozidla?

Náklady na nabíjanie hybridného vozidla sa líšia v závislosti od konkrétneho miesta. Verejné nabíjacie miesta bývajú často cenovo výrazne výhodnejšie než tankovanie benzínu alebo motorovej nafty.

Majú hybridné vozidlá problémy s akumulátormi?

Technológie akumulátorov hybridných vozidiel sa neustále vyvíjajú, preto sa problémov objavuje iba málo. Kupujúci by však mali mať na pamäti, že rovnako ako všetky akumulátory aj akumulátory hybridných vozidiel majú určitú životnosť a niekedy sa následkom intenzívneho používania opotrebúvajú podobne ako všetky vozidlá.

Ako sa akumulátory hybridných vozidiel testujú?

Ak máte obavy o životnosť akumulátora hybridného vozidla, môžete vykonať niekoľko testov. Jeden z najjednoduchších spôsobov overenia stavu akumulátora je, že necháte vykonať jeho odborný servis. Jeden zo spôsobov, ako sa dá bez odborných testov zistiť, či sa stav akumulátora zhoršuje, je sledovanie spotreby paliva. Pokiaľ sa akumulátor vybíja, zvyšuje sa spotreba paliva, pretože pohonné ústrojenstvo odoberá väčšie množstvo energie zo spaľovacieho motora.

Ako dlho vydržia batérie hybridných vozidiel?

Väčšina výrobcov hybridných vozidiel uvádza, že priemerná životnosť akumulátora hybridného vozidla je približne 125 000 až 160 000 km, avšak pri správnej údržbe akumulátor zvyčajne vydrží dlhšie. V prípade priemerného používateľa je to 6 až 10 rokov.

Ako si môžem nechať vymeniť akumulátor v hybridnom vozidle?

Aj keď si akumulátor hybridného vozidla môžete kúpiť sami, jeho inštaláciu svojpomocne neodporúčame. Najbezpečnejší spôsob výmeny akumulátora hybridného vozidla predstavuje návšteva špecializovaného servisu. Takto tiež zaistíte správnu likvidáciu starého akumulátora.

Možno akumulátory hybridných vozidiel recyklovať?

Áno, akumulátory hybridného vozidla možno recyklovať a s ich recykláciou po ukončení životnosti sa aj počíta. Väčšina odborných autoservisov by mala mať v rámci procesu likvidácie akumulátorov hybridných vozidiel zavedený správny postup recyklácie lítium-iónových akumulátorov.

Ako ďaleko dôjdu hybridné vozidlá len na elektrinu?

Dojazd plug-in hybridného vozidla s plne nabitým akumulátorom je približne 30 až 60 km podľa konkrétnych jazdných podmienok a štýlu jazdy. Tento dojazd je vyšší ako pri bežnom hybride, pretože plug-in hybrid má väčší akumulátor. Na druhej strane však jeho akumulátor potom vyžaduje dobitie.

Aký dlhý dojazd má hybridné vozidlo?

Hybridné vozidlá sú všeobecne úspornejšie než štandardné vozidlá so spaľovacím motorom, preto majú nižšiu spotrebu paliva. Závisí to od výrobcu a modelu vozidla a aj od spôsobu jazdy a od miery, v akej využívate jedinečné schopnosti hybridného vozidla, napríklad rekuperačné brzdenie.

Čo sa stane, keď sa minie energia akumulátora v hybridnom vozidle?

Keď sa hybridné vozidlo vybije, začne využívať spaľovací motor, čím sa akumulátor opäť čiastočne dobije, avšak veľmi pravdepodobne to nebude stačiť na úplné dobitie akumulátora. Počas dobíjania akumulátora sa tiež spravidla zvyšuje spotreba paliva.

Ak sa akumulátor hybridného vozidla vybije, možno s vozidlom ďalej jazdiť?

Ak sa akumulátor hybridného vozidla úplne vybije, nebudete môcť s vozidlom jazdiť a bude sa vyžadovať výmena akumulátora.