Čo je regeneratívne brzdenie a ako funguje?

Regeneratívne brzdenie je jednoduchý proces, ktorý využívajú samonabíjacie hybridné automobily. Umožňuje im dobíjať akumulátor pomocou brzdnej sily. Pri regeneratívnom brzdení sa kinetická energia, ktorá by inak vyšla nazmar, premení na elektrickú energiu. Tá sa potom vracia do akumulátora.

Zistite viac o regeneratívnom brzdení vrátane princípu jeho fungovania a to, v akých hybridných vozidlách Honda sa využíva. 

Definícia regeneratívneho brzdenia

Regeneratívne brzdenie je proces, pri ktorom sa nevyužitá energia uvoľnená pri brzdení recykluje a využíva na dobíjanie lítiového akumulátora samonabíjacieho hybridného vozidla.

Kinetická energia, ktorá sa zvyčajne stráca pri brzdení, sa premieňa na elektrickú energiu, ktorá sa potom vracia do akumulátora na ďalšie použitie.

Prečo sa pri bežnom brzdení plytvá energiou?

Brzdenie funguje na základe trenia. Keď stlačíte brzdový pedál, aby ste spomalili, brzdové strmene zovrú brzdové kotúče, čím vzniká trenie, ktoré spomaľuje kolesá. Pri tomto procese zároveň vzniká kinetická energia. Táto energia sa premieňa na energiu tepelnú. Preto môžete v motoristickom športe niekedy vidieť, ako sa brzdy pretekárskych vozidiel rozpália do červena.

Teplo vznikajúce pri bežnom brzdení predstavuje nevyužitú energiu. Preto prichádza rekuperačné brzdenie.

Proces regeneratívneho brzdenia: krok za krokom

Regeneratívne brzdenie sa aktivuje vtedy, keď vodič stlačí brzdový pedál:

• Elektromotor v hybridnom alebo elektrickom automobile môže pracovať oboma smermi – spotrebovávať alebo aj generovať elektrickú energiu.
• Ako spotrebič poháňa kolesá a ako generátor dobíja akumulátor.
• Keď stlačíte plynový pedál, motor sa napája z akumulátora a poháňa vozidlo.
• Po stlačení brzdového pedála sa elektromotor prepne do režimu generátora.
• Keď motor funguje ako generátor, vyrába elektrickú energiu, ktorú vracia do akumulátora.

znázornenie regeneratívneho brzdenia

Regeneratívne brzdenie funguje najlepšie vtedy, keď je brzdový pedál stláčaný jemne.

Samonabíjacie hybridy nepotrebujú žiadne externé nabíjanie. To môže byť dobrou správou pre tých vodičov, ktorí sa obávajú, či nájdu nabíjaciu stanicu, kým sa im vybije akumulátor.

Regeneračný brzdový systém nabíja akumulátor hybridu zadarmo a vždy, keď pri jazde využívate elektrickú energiu z akumulátora, znižujete spotrebu paliva hybridného vozidla.

Aké vozidlá využívajú regeneračné brzdenie?

Regeneračné brzdenie je prirodzenou vlastnosťou elektromobilov a samonabíjacích hybridných vozidiel. Slúži najčastejšie na čiastkové nabíjanie než na plné nabitie akumulátora týchto vozidiel. Túto technológiu využívame v niekoľkých svojich modeloch:

Honda e

Oceňovaná Honda e je prvým elektromobilom Honda navrhnutým a predávaným v Európe.

Nostalgický dizajn dopĺňajú najmodernejšie asistenčné technológie riadenia, prepracovaný a elegantný interiér a ohromujúci elektrický výkon. Svižná a agilná v meste, a čo je najlepšie, s nulovými emisiami výfukových plynov.

Honda CR-V

Full hybridný automobil na modernom podvozku SUV, ktorý je k dispozícii s pohonom dvoch alebo štyroch kolies. Jeho vyspelá pohonná jednotka e:HEV ponúka nízke emisie, skvelú spotrebu paliva a bezkonkurenčný výkon.

Model Honda CR-V je jedným z najpredávanejších vozidiel na svete a jeho najnovšia generácia je priestranná a jeho pohon je extrémne plynulý, s okamžitými reakciami a dostatkom výkonu.

Honda HR-V

Úplne nová Honda HR-V je kompaktný a športový prémiový crossover SUV, ktorý využíva vyspelú full hybridnú pohonnú jednotku e:HEV.

To znamená nízke emisie a spotrebu paliva a na rozdiel od mild-hybridu, reálne autonómnu jazdu na elektrickú energiu. Pocit z jazdy, ktorá vás vyslovene pohltí, dokáže poskytnúť iba Honda, a vďaka svojim sedadlám Magic Seats je najvšestrannejším SUV vo svojej triede.

Honda Jazz

Nová full hybridná Honda Jazz je k dispozícii v dvoch verziách: elegantná a kultivovaná, tradičná verzia Jazz alebo Jazz Crosstar pre ešte aktívnejší životný štýl.

Vďaka full hybridnej technológii Honda e:HEV ponúka tento rad vozidiel pôsobivo nízku spotrebu paliva, nízke emisie a fantastický pocit z jazdy vďaka špičkovo zvládnutej elektrifikácii.